Er vi ved et paradigmeskifte?

Del gjerne innlegget

Vi kan selvfølgelig ikke vite om vi er ved et paradigmeskifte, men jeg må innrømme at jeg har en sterk følelse av det.  De unge som nå står fram og sier sannheten høyt og klart og logisk har et gjennomslag som de aldri før har hatt.

Bildet over er fra demonstrasjonen i Oslo 22 mars 2019. Alle unge har nå, og for for all framtid, sett ei ung  svensk jente med fletter som sa rett ut til makta hva som trengs å skje, og før det hadde gått et halvt år marsjerte de unge i gatene over hele verden.  

Verden kommer aldri til å bli den samme igjen!!

Før dette siste halve året har de voksne alltid kommet unna med å klappe de unge på hodet og si  at det er fint at de engasjerer seg, men at de kommer til å forstå når de blir voksne. I det store og det hele har de voksne ignorert det som har blitt sagt av de unge til alle tider.

Nå er det annerledes.  Det de unge sier og gjør nå kan ikke ignoreres!

I Italia skriker de unge i takt: Greta Greta, vi redder verden sammen (på italiensk blir dette et supert rim), mens de marsjerer i gatene i svært mange av Italias byer.  Dette er ingen selvfølgelighet i Italia.

De unge har til alle tider blitt sett som søte, men når de prøvde å si noe viktig ble de glatt ignorert og tiet ihjel eller latterliggjort. Det går ikke med dagens unge. De finner seg rett og slett ikke i det.

15. mars var det ca. 1,5 millioner  unge som marsjerte i gatene over hele verden. De vil ikke  finne seg i at deres fremtid blir ignorert lenger.

Fredag 22. mars 2019  streiket mange tusen unge for klima over hele landet. Samtidig var jeg på Broen til framtiden i Oslo, og det var ca. 800 andre også.

Det er veldig hyggelig å være et sted der alle du møter tenker på en måte som likner ganske mye på din egen. Det var en god opplevelse med flere interessante foredrag, og mange fine mennesker å slå av en prat med.

Det absolutte høydepunktet var å høre Penelope Lea sitt avslutningsforedrag.  I 15 minutter holdt hun oppmerksomheten til omtrent 800 tilhørere. Veldig kloke ord om at vi må ta verdens klima på alvor.

Penelope ble flere ganger avbrutt av klapping, og avsluttet til stående applaus. Hun fortalte at hun hadde vært aktivist fra hun var 8 år, og nå var hun blitt 14.

I rene ord fortalte hun oss at hun var lei av å høre bortforklaringer fra regjeringspartiene.  Vi må ta klimaet på alvor nå. Det er hennes generasjon som får konsekvensene.

Penelope har mistet tillit til politikerne. De tenker bare på seg selv og fortrenger hennes og andre unges fremtid. Hun er dritt lei av å høre den gamle praten. «Det er fint at du engasjerer deg.»  Det oppleves respektløst,  Hun føler seg lurt. Uansett hva politikerne blir spurt om når det gjelder klima, så er svaret elbil. Se så flinke vi er!

Politikerne må bygge ny tillit om de skal bli tatt på alvor. Slik det er nå har de ikke troverdighet.

Norge har vært heldig og funnet olje, og tjent mye på den. Hva har vårt hell kostet andre  spør Penelope!   Det må være slutt nå.  Noen må gjøre mer enn andre. Norge må gjøre mer!

Hun vil at hennes liv skal gjøre verden bedre. Vi skal ikke ha velstand uten at den deles.

Hør Penelope selv 6 timer og 46 minutter ut i denne linken fra streamingen av konferansen.  

De siste månedene har vi hatt mange, mange eksempler på at de unge har stått fram og blitt tatt på alvor, men ikke av alle.  Politikerne har enda ikke våknet, men det kommer de til å måtte.

Bli med og støtt de unge.  Verden trenger dette paradigmeskiftet nå! Det vi voksne gjør, og ikke gjør er viktig i den situasjonen vi er nå.

Hvis du føler det som om du ikke er klar til å støtte de unge, så fortell meg hva som er problemet. Du vet ikke nok om klimaendringene, eller du vet ikke hva slags støtte de unge trenger, eller noe annet.

Vil du høre fra meg så ta kontakt på messenger på facebooksiden: Om verden og oss som bor her.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *