Hvem har ansvaret for klimakrisen?

Del gjerne innlegget

Jeg hørte på Verdibørsen i går. Per Espen Stoknes fortalte at politikerne venter på at borgerne skal støtte klimapolitikken, mens borgerne venter på at politikerne skal gå foran.

Uttalelsen kommer 3 minutter ut i programmet.

https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/nrkno-poddkast-69-148184-23012019140900

Stoknes sier også at politikerne ikke vil innrømme at de skylder på velgerne.

Jeg var på Klimafestivalen §112 i Skien, på et møte som Besteforeldrenes Klimaaksjon arrangerte på lørdag. Det var et diskusjonsmøte om Spires initiativ for et Framtidsombud. På dette møtet fikk vi klart og tydelig høre at politikerne ikke kommer til å ta klimautfordringene på alvor før deres velgere tydelig viser at dette lønner seg for partiets oppslutning.

Representanten for Høyre, Marius Roheim Johnsen sa det rett ut. De kommer ikke til å gjøre det som er nødvendig for klimaet før flertallet av deres velgere tydelige viser at de kommer til å vinne valg på miljøsaken.

Publiée par Besteforeldrenes klimaaksjon. Lokallag Grenland sur Mercredi 23 janvier 2019

Det er altså helt tydelig, fra flere kanter at de politikerne som har makt nå ikke kommer til å gjøre det som trengs for å ta vare på klimaet for våre barnebarn og andre som kommer etter oss.

Her ser vi altså at politikerne venter på folk flest. Mange av de folk flest som jeg har møtt sier at det er politikerne som må gå foran. De ser ikke hva de selv kan gjøre. Så da peker vi på hverandre. En vranglås der ingen tar ansvar.

Kan vi komme ut av denne vranglåsen? Er det viktig hvem som har skylda, eventuelt hvem som har mest skyld?

Jeg holder en livesending om dette tema i dag klokken 20, som du ser nedenfor. Bli med!

Vil du høre fra meg?


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

2 kommentarer til «Hvem har ansvaret for klimakrisen?»

 1. At VELGERNE skal bestemme om vi skal fatte politiske vedtak om å slutte å slippe ut fossilt karbon i atmosfæren forteller meg at vi trenger et godt politisk lederskap her!

  1. Hei Jens. Tusen takk for at du kommenterer. Det jeg tenker er at siden politikerne som bestemmer over oss ikke tør å ta de nødvendige beslutningene for å ta vare på klimaet før de tror det er en valgvinner, så er hver eneste en av oss nødt til å se at de vi selv gjør er viktig.

   Vi kan velge å bli en av de 1000 blomstene som snakker med venner og naboer på en positiv måte om hva vi kan gjøre for å ta vare på klimaet. Når vi inspirerer naboer og venner som også gjør det samme så vil blomstene til slutt stå så tett at de ser hverandre. Akkurat i denne tiden tenker jeg at det viktigste er å slutte å lete etter olje, og virkemidlet er å overføre pengene fra leterefusjonsordningen til prosjekter for klimavennlige framtidsjobber.

   Vi kan også velge å være en av de som er helt passive, og derved bidrar til at det tar lenger tid før de 1000 blomstene møter hverandre.

   Et valg som vi også kan ta er å nekte å akseptere klimaforskernes konklusjon, nemlig det at det er menneskenes forbruk av kull olje og gas som er årsaken til klimaendringene.

   Hvilken av disse gruppene ønsker vi at vi tilhørte når vi står 50 år fram i tid og ser oss tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *