7b. Kan det være sola?

Del gjerne innlegget

Dette er et referat fra Andrew Dessler (se kilde nedenfor). Solfysikerne mener at sola har brent hydrogen og produsert helium i hele sin 5 milliarder års historie, og at det har medført at den har fått 30 % høyere lysstyrke i løpet av denne perioden. Nesten ingenting av denne oppvarmingen har skjedd de siste 250 årene. Sola har blitt bittelitt varmere, men lite sammenliknet med den oppvarmingen vi har sett av jordkloden i samme perioden.

Vi har sett på solkonstanten S i innlegg 4. Sola er en av de viktige faktorene som kontrollerer vårt klima. Når sola lyser sterkere er det logisk at klima responderer med oppvarming. I løpet av de siste få århundrene før oss er det anslått fra telling av solflekker og C14 målinger fra plantematerialer at solkonstanten har øket med 0,05W/m2. Det er lite sammenliknet med strålingspådraget fra menneskelig aktivitet i denne perioden som er på 2,3 W/m2. Sola utgjør altså ikke noe vesentlig utslag på moderne klimaendringer.

En grunn til at det ikke kan være sola som har forårsaket den moderne klimaendringen er at det ville medført at atmosfæren også ville blitt varmere. Så er ikke skjedd. Værballonger ca. 10 km oppe i atmosfæren har vist at temperaturen der har sunket de siste tiårene.

Dersom sola skulle vært årsaken til de moderne klimaendringene måtte det ha vært en jevn øking av solkonstanten de siste tiårene. Slik har det ikke vært. Nøyaktige målinger av solkonstanten har skjedd siden 70-tallet. Figuren under viser at den varierer fra minimum til maksimum og tilbake til minimum igjen i løpet av 11 år, og variasjonen fra minimum til maksimum er ca. 0,1 %.

Solas energi-innstråling
Solas 11 års syklus med lysintensitet

Andre variasjoner i solkonstanten er mindre enn de endringene av solkonstanten vi kan snakket om her, så det er helt klart at endringer i lysstyrke fra sola ikke har noen mulighet til å være årsaken til de moderne klimaendringene.

Kilde

Over er en kortversjon i dagligspråk av andre del av kapittel 7 i universitetslæreboka: INTRODUCTION TO MODERN CLIMATE CHANGE / Andrew Dessler, Texas A&M University, (second Edition 2016) Innlegget er skrevet etter en avtale med Andrew.  Forelesning

Britas egne kommentarer

At det er sola som er årsaken til klimaendringene er den påstanden jeg har møtt flest ganger fra de som ikke vil at de moderne klimaendringene skal være menneskeskapte. Jeg håper dette innlegget ruster oss til neste møte med skråsikre personer som hevder at det er sola som er årsaken.

Hvis vi kan tenke på klimafornekterne med kjærlig omtanke samtidig som vi er trygge på at de tar feil må det bli lettere å lirke verden i en god retning. Jeg skjønner dem jo. Det er ikke fristende å ta inn over seg hva vi gjør mot de som kommer etter oss akkurat nå.

Jeg vil gjerne at vi snart skal sette fokus på hvor fint det blir å bo på vår planet når vi ikke lenger trenger å være redd for fremtiden. Vi kan samarbeide om en positiv utvikling til det beste for oss alle, der vi også slipper å bli utsatt for giftige stoffer av forskjellig slag.

Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet. Skriv navn og epost hvis du vil høre fra meg når jeg skriver neste innlegg.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

3 kommentarer til «7b. Kan det være sola?»

  1. Bra å få en slik dokumentasjon!
    For øvrig kan man jo si at all varme kommer fra sola – også når vi f.eks. har drivhus for våre varmekjære planter. Akkurat nå er kloden i ferde med å bygge ut et stadig mer effektivt drivhus.

  2. Spørsmålet er jo om det ville vore betre om sola var årsak til temperaturauken: det kunne vi ikkje gjera noko med. CO2-utslepp kan vi redusere – om vi vil.

  3. Ja, vi må gjerne beskylde sola for at vi har klima og liv i det hele tatt på denne planeten, men endringer i det kosmiske system, herunder sola, skjer ikke i tidsperspektiv på hundreder av år, men på millioner av år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *