1. Introduksjon til klimaproblemene

Del gjerne innlegget

Dette er referert fra Andrew (se kilde nedenfor). Været er en opplevelse, eller enkelt måling av eksempelvis temperatur, vind og regn på et bestemt sted, ved en bestemt tid.

Klima er gjennomsnittsmålinger med tilhørende variasjon på et definert område over de tiårene målingene ble utført. Temperaturvariasjonen kan angis som rekordlave temperaturer og rekordhøye temperatur i perioden.

Er det forskjell på vær og klima?

Været er det som skjer her og nå, på et bestemt sted og et bestemt tidspunkt. Vi opplever det, eller måler det som temperatur, vindstyrke, vindretning, nedbørsmengde, luftfuktighet og annet akkurat på dette stedet ved akkurat dette tidspunktet.

Klima er en statistisk beskrivelse av været over en periode, vanligvis noen tiår, og temperaturen pleier å være viktig. Det betyr at vi ikke ser på enkeltmålinger, men på gjennomsnittstemperaturen og hvordan den varierer, så som rekordlave temperaturer og rekordhøye temperatur i perioden.

Eksempel på klimaendringer.
Frekvensen av daglige middeltemperaturer i august i Fairbanks AK i 2 ulike tidsperioder

Figuren viser at frekvensen av daglige middeltemperaturer er en måte å se på klima. Vi ser her hvor mange ganger den samme daglige gjennomsnitts-temperatur er målt. Den vanligste temperaturen i august var 10°C i perioden 1900 til 1929. Det var   10°C i nesten 16 % av dagene i august og det vil si nesten 5 dager hvert år. Mye lavere eller høyere temperaturer var mye mindre vanlig. Vi ser at det var svært få dager med gjennomsnittstemperaturer over 16°C, eller under 3°C i den samme perioden.

Været er viktig når vi skal kle oss før vi går ut, mens klima er viktig for beslutninger som har langvarig konsekvens.

Både temperatur og nedbør er viktige for å beskrive klima. Det påvirker både matproduksjon og akutte helseplager. Det gjelder både gjennomsnittsverdier og ekstremverdier. I August 2003 var det en flere uker lang hetebølge i Europa, og titusener mennesker døde.

Nedbørsmengden er viktig, men det er også viktig om alt regnet kommer i løpet av en måned eller om det er jevnt spredd ut over året. Hvis oppvarmingen av jorden medfører at vinterens nedbør kommer som regn og ikke snø vil den renne bort øyeblikkelig, og ikke være tilgjengelig neste sommer, som da kan gi vannmangel.

Hva er klimaendringer?

The American Meterological Society  (Medlemsforening for meterologer og andre med 13000 medlemmer) definerer klimaendringer som «Alle systematiske endringer i langtidsstatistikken av klimaelementene (så som temperatur, trykk eller vind) som varer i flere tiår eller lengre». Dette betyr at vi kan sammenlikne værstatistikken for en periode med tilsvarende statistikk for en annen periode. Dersom statistikken har endret seg kan vi si at klima har endret seg.

Det vi er interessert i er om dagens klima (definert over de siste tiårene) er forskjellig fra klima for 100 år siden.  Det vi bekymrer oss for er at klima ved slutten av det 21 århundre vil bli ganske forskjellig fra det som er i dag.

Figuren i forrige kapittel  viser at det er forskjell på statistikken i de 2 periodene, temperaturfordelingen er øket med omtrent 2°C fra starten av århundret til slutten av århundret. Det er altså skjedd klimaendringer i Fairbanks Alaska, men denne figuren forteller ikke noe om hvorfor klima er endret.

Kilde

Over er en kortversjon i dagligspråk av første del av kapittel 1 i universitetslæreboka: INTRODUCTION TO MODERN CLIMATE CHANGE / Andrew Dessler, Texas A&M University, (second Edition 2016)

Ordforklaringer:

  • Statistisk betyr her at vi ikke ser på enkeltmålinger, men på gjennomsnittstemperaturen og hvordan den varierer, så som rekordlave temperaturer og rekordhøye temperatur i perioden.
  • Frekvensen er et tall på hvor ofte noe skjer, og det vil i figuren over si hvor mange ganger hver daglige gjennomsnitts-temperatur er målt.


Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet. Skriv navn og epost hvis du vil høre fra meg når jeg skriver neste innlegg.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *