7d. Kan det være El Nino?

Del gjerne innlegget

Dette er et referat fra Andrew Dessler (se kilde nedenfor). El Nino er halvparten av ENSO, som er det best kjente eksempelet på intern variabilitet i klimaet. ENSO er forkortelse for El Nino Southern Oscilliation. Under El Nino varmes klima opp noen tidels grader Celsius. La Nina er den andre delen av ENSO som kjøler klimaet noen tidels grader Celsius. ENSO er sykliske variasjoner i klimaet på grunn av endringer i den interne værfysikken i klimasystemet. El Nino skjer med få års mellomrom og varer i omtrent 1 år, og det gjør også La Nina.

Et helt annet eksempel på intern variabilitet er «drikke fuglen» En lekefugl dypper nebbet i vann, og kroppen fylles med vann, og når det blir tungt nok reiser fuglen seg opp. Denne trenger ingen ytre påvirkning for å reise seg og bøye seg, det er kun indre fysiske fenomen som fortsetter så lenge fuglen kan dyppe nebbet i vann.

ENSO er et syklisk fenomen der temperaturen stiger en periode, og deretter kjøles i en annen periode. Andre mindre kjente interne variabilitet systemer man tror finnes er:

  • PDO – Pacific Decadal Oscillation
  • AMO – Atlantic Multi-decadal Oscillation

Kan intern variabilitet være årsaken til de moderne klimaendringene?

ENSO (El Nino og La Nina) syklusen er fullført i løpet av få år, og de har ingen mulighet til å være årsaken til den moderne klimaendringen.

For å finne ut om noen av de andre interne variabilitet systemene som kan vare i flere tiår kan være årsaken til de moderne klimaendringene så er det gjort flere vurderinger

  • Ingen klimadata i perioden før de siste 200 år viser en så stor endring som det er nå.
  • Klimamodeller beregnet uten drivhusgasser viser ikke den temperaturøkningen som skjer nå
  • Det finnes ikke bevis for at intern variabilitet er årsaken til de moderne klimaendringene.

Konklusjonen er at det ikke er noen data som kan dokumentere at det er intern variabilitet som er årsaken til de moderne klimaendringene

Kilde

Over er en kortversjon i dagligspråk av fjerde del av kapittel 7 i universitetslæreboka: INTRODUCTION TO MODERN CLIMATE CHANGE / Andrew Dessler, Texas A&M University, (second Edition 2016) Innlegget er skrevet etter en avtale med Andrew.  Forelesning

Britas egne kommentarer

Intern variabilitet er at temperaturen på jorda endrer seg i sykluser. Det vi ser av moderne klimaendringer er at temperaturen stiger og stiger og det er noe annet.

Vi lever i en verden akkurat nå der mange ting endrer seg mye. Vi kan ikke hindre at ting endrer seg, men vi kan påvirke om det skal bli endringer som er til det gode for oss som bor her, eller om det skal bli verre for oss som bor her.

Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet. Skriv navn og epost hvis du vil høre fra meg når jeg skriver neste innlegg.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

En kommentar til «7d. Kan det være El Nino?»

  1. Jeg kan ikke huske å ha hørt om La Nina før, så takk for det. El Nino har en målbar og merkbar efekt på klimaet, og da har vel La Nina det også. Altså kan vi kanskje oppleve at vi får et par uten varmerekorder snart. Men alle solemerker tyder på at det bare blir en høyst midlertid pustepause.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *