En ung manns håp

Del gjerne innlegget

 

Unge menn trenger håp for fremtiden, og det gjør vi som er damer og ikke like unge lenger også. Vi trenger å velge det som er rett for oss, velge det som tar vare på oss selv og verden rundt oss.

Kan vi ta sjansen på å gå glipp av noe?

Vi lever i en brytningstid. Mange ting skjer samtidig, og vi får vite om nesten alt som skjer. Det kan virke litt overveldende og vi velger ut noe vi fokuserer på. Og godt er det hvis vi skal høre på professor i psykologi Sven Brinkmann som jeg leste om i A-magasinet fra 16 februar. Han forteller at vi ikke blir lykkelige i en grenseløs verden der alt er lov. Vi føler hele tiden at vi går glipp av noe og det gjør oss urolige og utilfredse. Vi må skaffe oss omgivelser der vi ikke blir fristet hele tiden.

Jeg er mest opptatt av at vi må ta vare på hverandre. Vi må ta vare på oss selv og de nærmeste. Vi må også ta vare på de som bor på andre siden av jorden, og de som kommer etter oss. Akkurat nå tenker jeg at verdens viktigste sak er å ta vare på klimaet. For at vi skal orke å jobbe med å ta vare på klimaet må vi ta noen nye valg.

Hva skal vi velge

En annen artikkel i A-magasinet denne uker traff meg også. Der siteres professor emeritus i psykologi Karl Halvor Teigen som forteller at vi bruker mye tid på om vi skal velge å fortsette akkurat som før, eller om vi skal ta noen nye valg. Vi er alle underbevisst sterkt påvirket til å fortsette akkurat som før, mens nye valg virker skremmende. Det viser seg likevel på lengre sikt at de endringsvalgene vi ikke tok er de vi angrer på.

Det endringsvalget jeg skal ta nå er om jeg skal fokusere en større del av livet mitt på å bidra til at vi skal ta vare på klimaet for de som kommer etter oss.

En inspirasjon til håp.

Jeg leter etter historier om håp, og her har jeg funnet en som snakker om akkurat det. Det er 16 årige Adam Crellin-Sazama. Han forteller at Yale universitetet gjorde en studie om hva som får oss til å handle.

Alle de skremmende klimanyhetene gjør oss lett redde og vi føler oss kanskje overveldet. Følelsen kan likne mye på depresjon og vi blir passive og det er lite sannsynlig at vi handler.

Hvis vi derimot kjenner et håp om at det skal gå bra er det mye mer sannsynlig at vi gjør noe

Adam forteller at håp leder til handling i denne TED talk.

Adam fikk sin egen lidenskap for å ta vare på verden da kan var på besøk i dyrehagen som 6 åring og forelsket seg i en tiger. Nå har han 10 års erfaring som klimaaktivist.

Adam har 4 grunner til å være håpefull

  • Endringer skjer når vi føler oss tett knyttet sammen. Håpet kommer fram fra energien som skapes når vi møtes. På Klimatoppmøtet i Paris møttes mange og han ble veldig inspirert. Det var til og med en som hadde syklet hele veien fra Vietnam.
  • Endringene vi trenger er mulige. Vi har både pengene og teknologien. IEA viser at regjeringene rundt om i verden subsidierer oljeindustrien med 500 milliarder dollar. Det kan bli mye fornybar energi av dette. Tenk om alt som i dag brukes til å subsidiere oljeindustrien isteden brukes til å støtte fornybare energikilder. Hvert 15 minutt treffes jorden av nok solenergi for 1 års forbruk. Costa Rica har 99 % fornybarenergi, og Danmark har 50 %.
  • Når vi gjør noe får vi styrke og kraft til å gjøre enda mer. Ikke la noen fortelle deg at du ikke kan gjøre en forskjell. Hvis vi henger opp klærne istedenfor å bruke tørketrommel, og vet at dette er noe vi gjør for klimaet, så drar vi oss selv ut av passiviteten.
  • Adams siste grunn er at han er håpefull fordi han ikke har noen annet valg. Hvis vi ikke er håpefulle vil vi ikke lykkes. Alle seire som er vunnet har skjedd fordi noen har hatt en tro på det, og jobbet hardt for å få det til. Det var noen som fant ut av ozonhullet, og fant en vei til å tette det igjen. Det var bare mulig fordi de trodde det var mulig.

Adam ønsker å inspirere de på sin egen alder. Han sier at de som lever nå har muligheten til å bli husket for all framtid fordi vi klarte å redde verden. Dette er en fantastisk tid å leve i. Vi kan få det til.

Adam fant sin motivasjon for arbeidet for å redd en tiger, og han spør hva kan motivere deg til å bli involvert i dette arbeidet?

Han ber oss om å finne vår egen kilde til håp og la oss kjempe sammen for vår felles framtid.

Hva er det som motiverer meg

Min motivasjon til å jobbe aktivt for å ta vare på verden for de som kommer etter oss vokste veldig da jeg fikk vite at jeg skulle bli bestemor for 3,5 år siden. Mine barnebarn sammen med alle andre på jorden vil måtte leve med konsekvensene av de valgene vi tar nå.

En annen ting som motiverer meg er vissheten om at jeg kan gjøre en forskjell. Hvis jeg vet at jeg kan, så kan jeg. Hvis jeg vet at det er umulig så klarer jeg ikke å gjøre noe, og det blir umulig. Begge deler er selvoppfyllende profetier. Jeg velger meg den profetien som gjør at vi klarer å ta vare på verden sammen.

Hva motiverer deg?.

Jeg vil gjerne høre i kommentarfeltet hva som motiverer deg.

Vil du ha mailer fra meg om mine innlegg, så sett skriv navn og epostadresse nedenfor.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

4 kommentarer til «En ung manns håp»

  1. Bra at du formidler slike positive tanker, uten håp blir alt håpløst.
    Og hvorfor være inne når alt håp er ute?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *