Om å ta seg tid

Del gjerne innlegget

Det er vi som bor her, det er vi som kan gjøre det som trengs. Vi har mange ting å gjøre hele tiden. Det er ikke sikkert vi er nødt til å gjøre alt vi gjør.

Kanskje det er slik at vi noen ganger prøver å gjøre mer enn vi kan rekke. Hvis det er slik at vi ikke rekker å gjøre en ting helt ferdig før vi hopper over på neste så er det en stor sannsynlighet for at det ikke blir virkelig bra.

Kan vi ta oss tid?

Er det lov til å ta seg tid i vår travle verden der alt må være så effektivt? Er vi nødt til å løpe hit og dit i full fart? Det føles som om jeg har forferdelig mange ting å gjøre. Kanskje jeg og verden er bedre tjent med om jeg gjør noen færre ting?

Om å ta seg tid til å lytte

Hvis vi tar oss tid til å kjenne etter hva som skjer inni vårt eget hjerte, så kan det hende at vi får bedre svar enn om vi løper forbi oss selv.

Hvis vi tar oss tid til å lytte til andre, og venter til de er helt ferdige med å snakke kan det hende vi forstår verden bedre enn om vi hopper fram med vårt eget før den andre er ferdig med å si det hun har startet å si. Det kan også hende at den andre klarer å tenke etter hva hun egentlig mener fordi vi er oppmerksomme og lytter til det som i virkeligheten blir sagt.

Om å ta seg tid til å tenke

Hvis vi tar oss til tid å tenke før vi handler er det sannsynlig at vi velger bedre enn om vi bare løper i vei etter nesa. Det kan hende at vi faktisk sparer tid og energi dersom det vi setter i gang med er gjennomtenkt.

Om å ta seg tid til å slappe av

Vi trenger å slappe av og restituere oss. Noen hevder at det å gjøre det vi elsker i 20 minutter hver dag er ladetid for hjernen der vi gir cellene anledning til å reparere seg selv. Dette kan altså ikke være travelt arbeid der vi er flinke. Det kan være hva som helst, men det må være noe vi nyter å gjøre.

Om å ta seg tid til å sove

Noen av oss har så mange ting å gjøre at vi holder på til langt utover kvelden og ikke får roet ned før vi legger oss. Søvnforskning viser at den dype søvnen vi kan få mellom 22 og kvelden og 4 om natten er veldig viktig for å kjenne seg frisk og opplagt. Her har jeg mye å hente, og årets nyttårsforsett inkluder at jeg ikke skal fortsette å jobbe halve natten.

Om å ta seg tid til å gå ut i solen.

Vi trenger lys på huden midt på dagen i den tiden det er naturlig lys. Så langt som dette er mulig er det en god ide å ta seg tid til dette. Vi kan kose oss med solen.

Insektene surrer hit og dit

Jeg lærte noe nytt her om dagen. Swahili er et fellesspråk for Sentral- og Øst-Afrika og jeg hørte et ord på swahili, som virkelig var til ettertanke. Mzungu betyr noe som likner på et insekt, og det er en betegnelse som brukes om en hvit mann.

Sum, Sum, Sum. Kan du se det for deg. Innsektene surrer intenst hit og dit. Det ser helt formålsløst for oss som ser på. De bittesmå vesenene er i full fart hele tiden. Aldri en hvilepause.

Nå er jeg hvit, dog ikke en mann, men det var virkelig til ettertanke. All min travelhet og planlegging og hopping fra ting til ting er kanskje noe som likner på et insekt.

Det føles som om jeg må gjøre alle disse tingene. Det er likevel mulig at både mine resultater og min tenking ville vært tjent med at jeg gjorde færre ting.

Jeg tror de har rett, og at jeg og alle andre travle vil være tjent med å gjøre litt mindre og puste litt mer med magen.

Om å prioritere meg selv

Jeg har som mitt nyttårsforsett bestemt meg for å prioritere meg selv og min egen tenking. Noen ganger gaper jeg over litt mer enn det som jeg klarer innenfor rimelig tidsforbruk, og i 2018 skal jeg prioritere å legge meg kl. 22 selv om jeg ikke har gjort alt jeg hadde planlagt.

Forrige uke skulle jeg skrive om Klimadommen. Da jeg oppdaget at det var et kjempelangt dokument startet jeg likevel frisk ut for å skrive innlegget. Da klokken nærmet seg 22 forrige søndag gav jeg opp og bestemte meg for å fortsette dagen etter. Det viste seg at det rakk jeg heller ikke, og nå har det gått en uke og jeg har ikke sett mere på dommen.

I den kommende uken starter det en klimafestival der Besteforeldrenes Klimaaksjon er medarrangør. Vi går en travel tid i møte, og jeg forstår at jeg ikke rekker å konsentrere meg om dommen i de kommende par ukene heller.

Jeg har lyst til å sette meg ordentlig inn i dommen og ta meg tid til i ro og mak å tenke gjennom hva jeg mener. Jeg skal gjøre det, og jeg gleder meg til å gjøre det. Det kan bare ikke bli akkurat nå hvis jeg samtidig skal ta meg tid til de tingene jeg har listet opp lenger oppe.

De kommende søndagene er vi midt i klimafestivalen og det er ikke sikkert jeg prioriterer å skrive innlegg. Jeg skal komme tilbake og skrive mer når det er ro rundt ørene mine.

I 2017 har jeg skrevet et innlegg hver uke, og jeg blir mer og mer glad i å skrive. Det kjennes snart ut som om det er en del av meg.

Om å prioritere deg

Jeg oppfordrer deg til å tenke gjennom hva du prioriterer for deg selv, og sette det ut i livet. Gledesnivået øker når vi er fornøyd med oss selv.

Tips: Si til deg selv:» Jeg er fantastisk selv om…. « og der putter du inn det som dukker opp. Enten det er noe du er misfornøyd med deg selv, eller det er noen andre du irriterer deg over. Det er ikke så mye som biter hvis vi er fornøyd med oss selv.

Hvis du ikke har lov til å tenke at du er fantastisk så foreslår jeg at du ombestemmer deg. Vi alle er fantastiske, og verden blir bedre hvis vi tar det inn over oss.

Jeg blir veldig glad om du vil lese flere av mine innlegg og setter deg på lista slik at jeg sender en mail når jeg skriver noe nytt.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

4 kommentarer til «Om å ta seg tid»

  1. Du har så rett, men du verden så vanskelig å få til, selv for en pensjonist som slett ikke gjør så mye.
    Noen ganger trøster jeg meg med at det er flott at mulighetene for å være aktiv er mye større enn hva jeg får til – det hadde vært mye verre hvis det var motsatt !!

  2. Hvis vi krever av oss sjøl, eller lar andre kreve at vi skal lese alt som står i en sak, her en dom, mister vi mye av premissleverandørrollen. Det er ikke det samme som å ikke ha kunnskap nok! Jeg tror vi må prioritere og agitere for de vi tror på. Om så staten bruker 1000 sider på å forklare hvorfor det er nødvendig å fortsette å gjøre det umulig for kommende slekter blir det ikke rett. Derfor tror jeg videre at det er bare å gjenta, gjenta og gjenta. Agitere og demonstrere, skrive og tale om igjen og om igjen for det som vi ser, tror og må til. Synes du gjør en gir et godt bidrag og jeg er sikker på at du bør gjenta og gjenta..

  3. Ja, vi må vel forsøke å fordele tid på både andre og oss selv, og prioritere tid på det vi mener er viktigst. Så gir det nok mer inspirasjon å være litt fornøyd med det vi tross alt har greid å gjøre/ utrette, enn å bekymre oss over alt vi gjerne skulle ha gjort men ikke rukket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *