Små nære klimavennlige ting vi kan gjøre om sommeren

Del gjerne innlegget

Jeg blir spurt om eksempler på hva de små nære klimavennlige tingene vi kan gjøre er.  Slik jeg ser det er det et uendelig antall ting.  Det er et krav at det medfører ingenting, eller svært lite utslipp av CO2. Altså må det ikke forbrukes kull, olje eller gass.   Vi må altså unngå lange turer med fossilbil eller fly.

Det er også en god ide at det brukes lite energi til denne aktiviteten selv om vi i Norge bruker vannkraft til å lage elektrisitet så vil den elektrisiteten vi ikke bruker selv bli eksportert til Europa og kunne erstatte kullkraft i Europa.

Jeg har også en fiks ide om at det må være gøy.  Det må være noe vi elsker å gjøre, slik at vi kan gjenta det flere ganger, og inspirere andre til å bli med på det samme.

Vi kan rett å slett la oss inspirere av våre egne innfall, og her er noen av mine aktiviteter i sommer.

Å gå på kombinert kafe og kunstutstilling

Det var veldig hyggelig å snakke med Trine, og rømmegrøten hennes var kjempegod. Hvis du ikke ser bildene med tekst kan du gå til min Facebook og finne de der.

Å besøke et kulturminne

Det er mange kulturminner i Norge, og det er spennede å mimre over det vi selv har vært med på, og det som var før oss. Her tulla vi og lekte samtale i en gammel telefonkiosk.

Noen telefonkiosker er blitt til byttebod for bøker og vesker slik som telefonkiosken på Sagene.  Bilde av telefonkiosken.

Å få et innfall og gjennomføre det.

Det gir glede å vasse på en uendelig langgrunn sandstrand

Å lære om slektas historie

Finn noen slektninger som vet bedre enn deg hvordan de gjorde ting som du er interessert i før i tida .  Jeg ble veldig glad da jeg fikk lære av og med mine kusiner hvordan tradisjonen for å filetere fisk er i slekta.

Hva er poenget med de små nære klimavennlige tingene?

Mange hevder at det ikke spiller noen rolle hva vi gjør hver for oss når det handler om å redde klimaet.  Alle andre slipper ut så mye mer. Det blir en dråpe i havet uansett. På en måte kan man si at dette er helt sant hvis vi hopper bukk over kunnskapen om hva som får oss mennesker til å endre adferd.

Det er 3 viktige grunner for at det er viktig med de små nære lokale klimavennlige tingene.

  • Oss selv: Våre egne klimavennlige holdninger utvikler seg med våre handlinger.  Hvis vi starter med en klimavennlig handling som vi venner oss til, så vil vi starte å forsvare denne handlingen og grunnlaget for å utvide til nye klimavennlige handlinger er klar.
  • Eksempelets makt: Klimavennlighet sprer seg i nabolag og grupper.  Hvis vi er kimen til klimavennlighet i de gruppene vi tilhører så får vi en mye større innflytelse enn oss selv. Noen må gå foran.
  • Fremtiden: En klimastabil framtid vil inneholde de klimavennlige tingene vi kan gjøre allerede i dag. Det er lettere og raskere å komme dit hvis vi starter i dag.

Hva kan du gjøre?

Finn noen klimavennlige ting som tiltaler deg.  Velg den som er mest fristende, og start å gjøre den. Snakk om hva du gjør til alle som virker interessert i å høre på.  Lykke til!!

Vi vet hva som skal til for å stoppe klimaendringene

Vil du vite mer om hva som skjer med klimaet, og hva du kan gjøre? Legg igjen navn og e-post og du vil få GRATIS tilgangDel gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

2 kommentarer til «Små nære klimavennlige ting vi kan gjøre om sommeren»

  1. I dette fylket eg bur i , Sogn og Fjordane, har ein i mange kommunar satt opp s.k. Kommunehytte på passeleg avstand og høgde over havet, slik at dei aller fleste, både barn og vaksne , kan nå dit på ca 1 time. Hytten er utstyrt med små bibliotek, bl. a. barnebøker på nynorsk. Når eg og mannen min var opp på hytta «vår» på Naustdalkamben (475 m.o.h.) sist haust fant vi til vår store overrasking ei dagbok frå den gangen Leif var turleiar på det høgste fjellet i området, Gjegnen (1670 m.o.h.) Vi bestemte oss for at hit måtte vi gå med barnebarna våre til sommaren. Her er so mange spennande turer i norsk natur – og gratis er det også at oppdage mange fine stader!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *