14d. Hva kan vi gjøre?

Del gjerne innlegget

Dette er et referat fra Andrew Dessler (se kilde nedenfor). Som  individer kan vi ta valg som reduserer vår andel av drivhusgassutslippene.

Hva kan hver enkelt av oss gjøre

Noen av tiltakene vil også spare oss for penger på kort sikt. Eksempelvis kan vi ta offentlig transport eller gå isedenfor å kjøre, eller vi kan spise mindre kjøtt.

Andre tiltak vil være som en investering som vil nedbetale seg i årene fremover. Eksempelvis kan vi isolere loftet eller bytte til LED lys.

Noen klimatiltak vil ikke lønne seg hvis man bare ser på økonomien, men dette vil kunne endre seg ved subsidier fra myndighetene.

Dessler oppfordrer oss til å gjøre alle de tiltakene vi kan selv, men han er tydelig på at individuelle tiltak ikke er nok til å få klimaet til å stabilisere seg.

En stabilisering av klimaet krever koordinerte tiltak både nasjonalt og internasjonalt.

Det aller viktigste du kan gjøre for å redde klimaet er å bli politisk aktiv, skrive brev til dine politiske representanter, delta i demonstrasjoner, snakk med venner og naboer og stemme på de politikerne som er villige til å gjennomføre konkrete handlinger for å stabilisere klimaet.

Oppsummering av det klimavitenskapen vet.

De sentrale delene av klimavitenskapen er ekstremt solid, og mye av kunnskapen er mer enn hundre år gammel.

  • Det er ingen tvil om hva som er årsaken til klimaendringene.
  • Når vi tilfører drivhusgasser til atmosfæren så varmes planeten opp. (kap. 4 og 6)
  • Det er ingen tvil om at menneskene øker mengden drivhusgasser i atmosfæren.
  • Det er ingen tvil om at jorden varmes nå. (kap.2)
  • Erfaringen viser at modellene som beregner hvor mye jorden varmes, avhengig av mengden drivhusgasser, stemmer godt med virkeligheten. (kap.7)
  • Vi vet, at dersom vi ikke gjør noen effektive tiltak slik at utslippene blir det verste alternativet i modellene, så vil vi totalt endre denne planetens overflate og vi risikerer en katastrofe for mennesker og dyr (kap.9).
  • Vi vet hva som skal til for å løse klimaproblemet.

Oppsummering av det klimavitenskapen er mindre sikre på.

  • Det er usikkert hvor mye drivhusgasser vi kommer til å slippe ut. (kap.8)
  • Vi kan foreløpig ikke beregne nøyaktig hvordan klimaet vil endre seg på et regionalt nivå, og vi vet derfor foreløpig ikke sikkert hvilke utslag dette vil gjøre for beboeligheten på de enkelte delene av kloden.
  • Vi vet ikke hva det vil koste å løse klimaproblemene. Det kan vi ikke finne ut før vi har prøvd.

En oppfordring

Vi vet hva som skal til for å løse klimaproblemet, men vi vet ikke hva det vil koste. (kap. 11,12 og 14)

Det har vært mange advarsler fra de som jobber med klimavitenskap, men verden har frem til nå vært paralysert, og ikke klart å gjøre det som skal til. (kap.13)

Andrew Dessler oppfordrer oss alle til å involvere oss i problemet, politisk, økonomisk, vitenskapelig og ta i bruk hele vår kreativitet.

Kilde

Over er en kortversjon i dagligspråk av siste del av kapittel 14 i universitetslæreboka: INTRODUCTION TO MODERN CLIMATE CHANGE / Andrew Dessler, Texas A&M University, (second Edition 2016) Dette er det siste kapitlet i boka. Innlegget er skrevet etter en avtale med Andrew.  Forelesning

Britas egne kommentarer.

Andrew forteller med all tydelighet at det ikke er nok at jeg sykler til jobben og hopper over en sydentur for at vi skal klare å stabilisere klimaet.

Hvis vi sier at det er et personlig ansvar at hver av oss må redusere vårt eget klimafotavtrykk, så vil det medføre masse dårlig samvittighet, og likevel ikke løse problemet. Det er et enormt press i dagens samfunn til å forbruke mer og mer.

Selv fikk jeg i dag en mail fra Finn.no som lokker med «Gjør et kupp på restplasser til sol og varme!», Det var tilbud på masse flyreiser til 495 kr tur/retur. Er det moralsk å reklamere for aktiviteter som vi vet belaster klimaet. Burde det være advarselsmerking på linje med «RØYKING DREPER», og en angivelse av hvor mye det å ta en flytur til en storby belaster klima. Kan det hende at det bør bli en regel om at alle ting det reklameres for også må angi hvor mye dette produktet belaster klimaet.

Jeg tror vi må gjøre det Andrew anbefaler. Påvirke politikerne slik at de tør å gjøre de tiltakene som gjør at vi kan stabilisere klimaet så raskt som overhodet mulig. Det er mye mulig det ikke blir så kostbart å forlate fossilalderen som skrekkscenariene prediker. Vi må bare sørge for å ta vare på de av oss som i dag bruker vår arbeidstid i oljeindustrien. Kompetansen kan helt sikkert komme til nytte i fornybar energi.

En ting jeg også har tenkt på er at vi må snakke mer om hvor fint det kommer til å bli i den fossilfrie framtiden.

Jeg vil gjerne høre dine tanker om dette så det er flott om du tar kontakt. Enten skriv en kommentar eller send meg en mail.

Skriv navn og epost hvis du vil høre fra meg når jeg skriver neste innlegg.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

2 kommentarer til «14d. Hva kan vi gjøre?»

  1. En viktig oppsummering, med klargjøring av de viktigste faktorer. Konklusjonene med fokus på politisk påvirkning må gi inspirasjon for den valgkampen vi nå går inn i, jfr. Klimavalgalliansen.
    Det synes ikke som at vi i dette landet (kanskje ikke i verden heller?) har sterke ledere med klare visjoner for fremtidens samfunn, og med gjennomslagskraft til virkelig å lede i rett lei.
    Hvis våre politiske ledere er mer opptatt av hva de skal si og gjøre for å kapre flest mulig stemmer ved kommende valg, enn å ta lederskap for landets og verdens fremtidige utvikling, er det særlig viktig med et sterkt engasjement fra grasrota.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *