En drøm er gått i oppfyllelse

Del gjerne innlegget

Hurra. Nå er det skjedd..

Jeg har lenge tenkt på, drømt om og sett for meg at jeg en dag skulle ha et hus med solceller på taket, og en el-bil som får strøm fra solcellene. Tenk å leve uten de aller største CO2 utslippene. Det ville være fantastisk. Lenge var det helt urealistisk, alt for dyrt og umoden teknologi.

Vi bestilte solceller.

Solceller og elbil
Solceller og elbil

På forsommeren så jeg plutselig et tilbud om at de kunne gi fastpris på montering av effektive solceller på vårt tak. Spennende! Det kriblet i magen.

Jeg diskuterte med min mann og vi fant ut at med 30 års levetid på solcellene så ville vi faktisk også tjene økonomisk på det. Det hadde jeg ikke trodd.

Jeg hadde så mange spørsmål, og det gikk en måned med mailer att og fram fra meg og svar fra leverandøren før vi undertegnet kontrakten.

I mellomtiden var det veldig mange flere enn oss som hadde bestilt solcelleanlegg, så leveringstidspunktet flyttet seg fra august til oktober, men denne uken kom det på plass.

Og hva med el-bilen.

Tidlig i januar 2017 testet vi hvordan det er å sitte i en elbil i en rimelig prisklasse. Vi testet flere, og vi er ganske lange i vår familie. Vi kjente etter hvordan det var å sitte i bilene både foran og bak, og denne var den suverent beste. I tillegg hadde min mann gjort litt undersøkelser på nettet og funnet at dette skulle være en bra bil.

Vi bestilte, og fikk beskjed om forventet levering i mai – juni. Det ble godt uti oktober før bilen kom, men nå er den her.

I dag har vi vært på besøk i Tønsberg og kjørt tur retur i øs pøsende regnvær uten å lade. Vi kjørte totalt 142 km, og det var 30 km igjen på gjettometeret når vi kom tilbake i kveld. Andre elbileiere har fortalt oss at bilene går mye kortere enn vanlig når det regner.

Når lager solcellene strøm?

Jeg trodde solcellene bare ville lage strøm når det var direkte sol på dem. Det viste seg å være feil.

Lørdag 21 oktober var det overskyet og småregn hele dagen. Det genererte strøm likevel. Det hadde jeg ikke trodd. Riktignok ikke særlig mye, men det viste 29W på panelet. Utrolig gøy! Det ser ut som om konverteren går på solstrøm helt og fullstendig. Den er helt mørk når det er mørkt ute, og når lyset kommer står den og blinker og er i startfasen en stund.

Jeg visste heller ikke at solcellene er mer effektive her i det kalde nord enn i varmere land. Det fortalte montørene oss. De var veldig hyggelige.

Vi har enda ikke hatt en dag med strålende sol hele dagen etter at anlegget ble ferdigstilt denne uken. Jeg er kjempespent på å se hvor mye strøm de 20 solcelle panelene genererer nå langt ute i oktober. Anlegget er på 5,3 kW ved maks solinnstråling.

Er dette miljøvennlig da?

Jeg skjønner jo også at dette anlegget med bil og solceller ikke er helt uten CO2 utslipp. Begge deler er jo produsert, og jeg har ikke kontroll på hva slags energi som ble brukt ved produksjonen.

Det jeg vet er at hvis vi alle skal over på energi som ikke har klimagassutslipp så er det noen som må begynne. Vi må lage et marked for disse nye klimavennlige teknologiene, og etter hvert som det brer mer og mer om seg så vil også selve produksjonen av biler og solceller lages med fornybare energikilder.

Det er jo også slik at på denne tiden av året er det lyst i mange færre timer enn om sommeren, så det er sikkert slik at vi på vinteren kommer til å bruke strøm fra nettet til å lade bilen.

Jo før vi lager dette markedet, jo tidligere kommer vi alle over på fornybart. Dersom dette skjer raskt nok får vi stoppet klimaendringene i tide til at de som kommer etter oss har en planet å bo på, med et klima som er til å leve med.

Jeg blir ganske oppgitt når det er folk som vurderer elbiler eller annen klimavennlig teknologi og dømmer dette nord og ned med et regnestykke som forutsetter at all strømmen som brukes er kullkraft. I starten er det kullkraft noen steder, men det er en overgang. Jo mer vi heier på de nye klimavennlige løsningene, jo fortere kommer vi i mål, og jo bedre klima får de som kommer etter oss.

Og hva nå

Jeg håper vi er mange som ser at det å legge om til fornybar energi er et skritt inn i framtiden. Jo før vi gjør dette, jo større sjanse er det for at vi rekker å legge om i tide. Vi kan ikke vente på at alle andre skal gjøre det først.

Det er kjempegøy også. Jeg fryder meg som en liten unge.

Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet. Du hører fra meg når du skriver navn og epost.


Del gjerne innlegget

Forfatter: Brita Helleborg

Brita Helleborg er initiativtaker bak om Verden og Oss som Bor her.

13 kommentarer til «En drøm er gått i oppfyllelse»

  1. Det hadde vært greitt å vite navn og hjemmeside til din total-leverandør, og høre litt mer om hvordan du og andre opplever kvaliteten på arbeidet.

  2. Jeg trodde dette med solceller var en framtidsvisjon, men så hadde dere faktisk gjort det, eller er der sant? Veldig spennende. Dette må vi høre mer om! Lader dette mer enn bilen? Veldig enig i at noen må gå foran og lage et marked, men trenger nok mer fakta. Kan en innføring på Klimakafeen være en av flere muligheter?

    1. Jeg svarer på alle spørsmål om solcellene som jeg vet svaret på. Jeg vet slett ikke alt om solceller, men jeg vet at de virker. På sommeren blir det mer strøm enn til bilen, men nå på vinteren må vi nok regne med også å bruke strøm fra nettet til ladingen.

  3. Så bra! Da er dere blant pionerene, håper mange lar seg inspirere av deres entusiasme og erfaringer! Og dette blir nok en klar og sterk trend i mange land. Lykke til videre!

  4. Gratulerer, Brita! Jeg misunner dere. Dessverre får ikke vi realisert denne drømmen vi hadde om det samme av praktiske grunner.

  5. Kjempefint, Brita, du og Stein går foran og gir gode ideer til etterfølgelse. Nå har jeg delt dette fra Facebook sida de, så kan flere bli inspirert? Og takk for en rikholdig Blogg

  6. Vi er fornøyde med solcellene fortsatt, selv om vi bare har hatt de siden oktober, og det er jo om sommeren de har sin glansperiode. Jeg trodde de ikke ville generere strøm midt på vinteren, men når det lyser på de så generere de strøm. Solcellene er så glatte at snøen raser fort av taket. Her om dagen så jeg at det ble generert litt strøm selv med 1 cm snø på solcellene. Det meste jeg har sett midt på dagen nå i februar er 650 W generert når taket treffes av den lave sola som kommer mellom trærne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *